Запасите от петрол и петролни продукти на България възлизат на малко

...
Запасите от петрол и петролни продукти на България възлизат на малко
Коментари Харесай

Вътрешният министър обяви какви са запасите ни от петрол и петролни продукти

Запасите от нефт и петролни продукти на България възлизат на малко на 1 млн. тона. Това заявява служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, в отговор на депутатско запитване.

" По последни данни, отнасящи се за октомври, основаните от страната ЗИС, възлизат общо на 1 001 038, 117 тона “, прецизира министърът.

Страните-членки на Европейския съюз са задължени да поддържат минимални запаси от недопечен петрол и/или нефтопродукти. Решението е взето през септември 2009 година

България създава ресурси за изключителни ситуации (ЗИС) със Закона за запасите от петрол и нефтопродукти, който влиза в действие от 15 март 2013 година Основната цел е да се обезпечи снабдяването с течни горива в случаите на затрудняване на доставките или значимо спиране на снабдяването с петрол и нефтопродукти в страната.

България като нетен вносител на енергийни продукти трябва да поддържа ресурси за най-малко 90 дни среднодневен чист импорт.

Агенция " Държавен запас и военновременни ресурси “ осъществява държавния контрол върху основаването, съхраняването, обновяването, използването и възобновяване на ЗИС.

Нивата на ЗИС се определят годишно и се поддържат за интервал от 12 месеца (от 1 юли не настоящата година до 30 юни на идната календарна година).

Изчисленията са въз основа на база данни на Националния статистически институт, според който среднодневният чист импорт за миналата 2021 година възлиза на 12 698 тона. Спрямо него общото равнище на ЗИС, обезпечаващи 90 дни среднодневен импорт на съответните енергийни артикули, които страната ни би трябвало да поддържа за интервала от 1 юли 2022 до 30 юни 2023 година възлиза на 1 142 837 тона, оповестява БГНЕС.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР